Brink Webdesign | Wat is een domeinnaam?
532
post-template-default,single,single-post,postid-532,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Wat is een domeinnaam?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de naam van een website. Het kenmerkende aan een domeinnaam is dat het uniek moet zijn. In de meeste gevallen worden domeinnamen gebruikt voor websites, maar een domeinnaam kan ook gebruikt worden voor een e-mailadres. Elke domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres.

Het IP-adres

Dit IP-adres is een unieke code dat wordt toegekend aan iedereen die contact wilt maken met het internet. Je kunt het vergelijken met een telefoonnummer. Iedereen met een vaste verbinding heeft een telefoonnummer gekregen waarop hij of zij te bereiken is. Hetzelfde dus met een IP-adres. Je krijgt dit IP-adres van je provider en je bent dus, net zoals met je telefoonnummer, te achterhalen via dit nummer. Hoewel er met een telefoonnummer nog wel te herkennen is waar je vandaan komt, zoals 020 Amsterdam, is dit niet mogelijk met een IP-adres. Het enige wat te achterhalen is vanuit het IP-adres, is bij welke provider je bent aangesloten.

Hoe ziet een domeinnaam eruit?

Een domeinnaam bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk een zogeheten ‘first level domain’ en een ‘second level domain’. Hoe dit eruit ziet staat hieronder weergegeven:

www.’second level domain’ . ‘first level domain’

Een adres voor een website bestaat dus uit twee onderdelen. Het first level domain wordt ook wel een extensie genoemd. Dit first level domain bestaat ook weer uit twee verschillende typen, namelijk een country code top level domain (ccTLD) en een generic top level domain (gTLD).

Het ccTLD

Het ccTLD is een een first level domain dat naar een land verwijst. Voorbeelden hiervan zijn:

  • .nl (verwijst naar Nederland)
  • .be (verwijst naar België)
  • .de (verwijst naar Duitsland)
  • etc.

Dit type first level domain is dus handig wanneer jouw doelgroep in een bepaald land zit. Google herkent dit type first level domain ook, waardoor deze ‘relevanter’ zijn voor een bepaald land. Hierdoor zal een .nl extensie beter vindbaar zijn in Nederland dan een .de extensie.

Het gTLD

Het gTLD is een algemeen ingestoken extensie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • .com
  • .org
  • .net
  • etc.

Dit type first level domain is dus handig wanneer je een bredere doelgroep hebt.

Second level domain kiezen

Het kiezen van het second level domain kan niet zomaar. Er zijn bepaalde regels waar je, je aan dient te houden. Deze regels staan hieronder omschreven:

  • Het second level domain mag enkel bestaan uit cijfers, letters en een liggend streepje.
  • De domeinnaam mag minimaal 2 characters en maximaal 67 characters bevatten.
  • De domeinnaam mag geen hoofdletters, spaties of andere vreemde tekens bevatten.
  • Bepaalde woorden mogen niet gebruikt worden. Een domeinnaam mag geen onzedelijke woorden bevatten.

Vaak worden deze regels automatisch door de hostingprovider gecheckt voordat jij jouw domeinnaam mag registreren. Maar het is altijd handig om deze regels goed in je achterhoofd te houden wanneer je een domeinnaam wilt registreren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.